Στον σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο, η ανάπτυξη και η επιτυχία δεν είναι ποτέ τυχαίες. Απαιτούν στρατηγική, δέσμευση και διαρκή αυτοβελτίωση. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τρόπους για να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους, να επενδύετε στην εκπαίδευσή σας και να ξεχωρίζετε στον χώρο εργασίας.
Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την καριέρα σας και να σας φέρουν πιο κοντά στην επαγγελματική επιτυχία.
1. Θέστε Ρεαλιστικούς και Επιτεύξιμους Στόχους
Όπως και σε προηγούμενα κείμενα, δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην έννοια του στόχου. Τη σημερινή εποχή, αναφερόμαστε στη στοχοθεσία, ωστόσο αυτό γίνεται επιφανειακά. Τι είναι στόχος; Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό: Στόχος είναι μια «επιθυμητή μελλοντική κατάσταση ή αποτέλεσμα» το οποίο επιδιώκει ένα άτομο ή μια ομάδα μέσω στοχευμένων ενεργειών και προσπαθειών. Οι στόχοι δίνουν κατεύθυνση, κινητοποιούν και συνεισφέρουν στην καλύτερη απόδοση, όταν είναι συγκεκριμένοι, προκλητικοί αλλά επιτεύξιμοι, και συνοδεύονται από κατάλληλη ανατροφοδότηση (Locke & Latham, 1990). Με απλά λόγια, οι στόχοι πρέπει να είναι προσδιορίσιμοι, επιτεύξιμοι, ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορίσιμοι. Για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα οι επαγγελματικοί στόχοι, ένας αποτελεσματικός τρόπος αφορά τη μέθοδο SMART. Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε να σημειώντε. Θυμηθείτε, ότι γράφουμε μένει. Ακολουθεί μία μικρή ανάλυση της μεθόδου:
1. Specific (Συγκεκριμένοι)
Ο στόχος πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένος, ώστε να κατανοείτε ακριβώς τι επιδιώκετε να πετύχετε. Ένας συγκεκριμένος στόχος απαντά σε ερωτήματα όπως:
Τι θέλω να πετύχω;
Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος;
Ποιοι θα εμπλακούν;
Παράδειγμα: «Θέλω να βελτιώσω τις δεξιότητές μου στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικου μέσω ενός πιστοποιημένου μεταπτυχιακού προγράμματος». Είναι σύνηθες, να εκφράζουμε το στόχο με γενικές έννοιες. Πχ, θέλω να αναπτύξω ηγετικές ικανότητες. Χρειάζεται σαφήνεια και αποτύπωμα στο χαρτί, διαφορετικά είναι σκέψεις της στιγμής που δε λαμβάνουμε στα σοβαρά διότι οι ενέργειες και τα αποτελέσματα δεν είναι προς παρακολούθηση, έλεγχο και μέτρημα.
2. Measurable (Μετρήσιμοι)
Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι, δηλαδή να μπορούν να αξιολογηθούν. Η μέτρηση βοηθά να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να παραμείνετε παρακινημένοι. Κάποιες βασικές ερωτήσεις εδώ είναι:
Πώς θα γνωρίζω ότι ο στόχος μου επιτεύχθηκε;
Σε ποιό σημείο βρίσκομαι;
Παράδειγμα: «Θα παρακολουθήσω 8 μαθήματα, και θα εξεταστώ στο τέλος κάθε εξαμήνου και θα κάνω μία μεταπτυχιακή εργασία στο τρίτο εξάμηνο».
3. Achievable (Επιτεύξιμοι)
Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι με βάση τους πόρους, τον χρόνο και τις ικανότητές σας. Αυτό σας βοηθά να παραμένετε θετικοί και ρεαλιστές ως προς τις δυνατότητές σας.
Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;
Διαθέτω τους πόρους και τις δεξιότητες που απαιτούνται;
Παράδειγμα: «Διαθέτω τον χρόνο και τον προϋπολογισμό (χρήμα) για να ολοκληρώσω αυτά τα μαθήματα με βάση τις τρέχουσες υποχρεώσεις μου (είμαι πλήρες ωράριο/ελεύθερος επαγγελματίας).»
4. Relevant (Σχετικοί)
Ο στόχος σας πρέπει να είναι σχετικός με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες προτεραιότητες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις σας. Αναλογιστείτε:
Είναι αυτός ο στόχος ουσιαστικός για την καριέρα μου ή τις προσωπικές μου φιλοδοξίες;
Ταιριάζει με άλλους στόχους μου;
Παράδειγμα: Εάν επιθυμείτε μια προαγωγή στον τομέα σας, ένας σχετικός στόχος θα μπορούσε να είναι η απόκτηση δεξιοτήτων/πιστοποιήσεων που σχετίζονται με αυτήν τη θέση.
5. Time-bound (Περιορισμένοι Χρονικά)
Ο κάθε στόχος πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να υπάρχει κίνητρο και αίσθηση του επείγοντος. Ορίστε έναν ρεαλιστικό χρόνο ολοκλήρωσης και ενδιάμεσες προθεσμίες.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του στόχου;
Μέχρι πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί;
Παράδειγμα: «Θέλω να πάρω προαγωγή», «Πρέπει να μάθω μιαα δεύτερη γλώσσα». Για να έχουμε κίνητρο είναι προτιμότερο να εκφραστούμε κάπως έτσι «Θέλω να μάθω μια νέα δεξιότητα(γλώσσα) μέσα σε τρεις μήνες».
Προκειμένου να εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο καλό είναι να καταγράψετε τους στόχους σας και να τους αξιολογείτε τακτικά, αναπροσαρμόζοντάς τους όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με το βιβλίο του Michael Hyatt, Your Best Year Ever, οι στόχοι που συνδυάζουν ρεαλισμό και φιλοδοξία είναι αυτοί που μας βοηθούν να προχωράμε αποτελεσματικά.
2. Επενδύστε στη Διαρκή Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση δεν σταματά όταν τελειώνει η σχολή ή ένα σεμινάριο. Στον σημερινό κόσμο, η διαρκής εκπαίδευση είναι προϋπόθεση για επαγγελματική επιτυχία. Η παρακολούθηση σεμιναρίων, η συμμετοχή σε online μαθήματα και η ανάγνωση σχετικών βιβλίων και η συμμετοχή σε οργανώσεις του αντικειμένου απασχόλησης είναι μερικοί τρόποι να διασφαλίσετε ότι θα παραμένετε ενημερωμένοι και ανταγωνιστικοί.
Η Carol Dweck, στο έργο της Mindset: The New Psychology of Success, αναδεικνύει τη σημασία του να καλλιεργούμε ένα δυναμικό τρόπο σκέψης που ευνοεί τη συνεχή μάθηση. Αυτή η νοοτροπία ενθαρρύνει τους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και να επενδύουν στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων τους.
3. Ξεχωρίστε στον Χώρο Εργασίας σας
Η προσωπική προβολή και η καλή φήμη στο χώρο εργασίας απαιτούν στρατηγική και συνέπεια. Για να ξεχωρίσετε:
Δείξτε συνέπεια και αξιοπιστία: Όταν οι άλλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς, θα σας αναθέτουν σημαντικά έργα και ευθύνες.
Επενδύστε στις επικοινωνιακές σας δεξιότητες: Η ενεργή ακρόαση και η σαφής επικοινωνία σας βοηθούν να συνεργάζεστε αποτελεσματικά και να δημιουργείτε θετικές επαγγελματικές σχέσεις.
Αναπτύξτε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: Αναζητήστε λύσεις σε προβλήματα και προτείνετε νέες ιδέες. Η ευελιξία και η πρωτοβουλία είναι χαρακτηριστικά που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.
Comments